lunes, 18 de abril de 2016

Esglesia Sant Miquel de Grialó

Grialó és un turó de 668 m situat a la vora de Colldelrat. En el seu cim es conserven restes d'un antic castell, de dues cisternes i d'una capella romànica dedicada a Sant Miquel.
Restes de l'antic castell de Grialó a sobre de la muntanya d'aquest nom. 


Església romànica declarada bé cultural d'interès nacional.  una nau central i una lateral.

Prop seu hi ha les ruïnes de la capella de Sant Miquel, d'una nau, amb volta esfondrada, que conserva l'absis amb arc triomfal i finestra espitllerada amb arc de mig punt.

El mur de ponent està enrunat i el del migjorn conserva tres voltes amb la porta d'accés amb arcs de mig punt i pilastres que suportaven els arcs torals de la volta de canó.


La primera notícia que es té de la fortificació data de 1039. El castell fa uns 21m de llarg per uns 7,5m en el lloc més ample. Es conserven part dels costats est i nord d'una torre d'uns 9m d'alçada. També queden restes d'un mur central gruixut i d'una paret occidental.

La documentació esmentada i certes característiques de la construcció fan pensar que podria tractar-se d'una edificació musulmana.

La referència més antiga a Sant Miquel de Grialó és de l'any 1054. Resta suficient de l'església per poder saber que era un edifici de dues naus. La nau nord, construïda en un primer moment, té una coberta de volta de canó, molt malmesa actualment, i acaba amb un absis semicircular a l'extrem oriental. L'ampliació amb una segona nau sembla que es pot datar a final del s.XI o inicis de s.XII.


No hay comentarios:

Publicar un comentario