miércoles, 2 de marzo de 2016

Espai transmissor de Seró

L'EDIFICI 

Aquest edifici ha rebut els següents premis i reconeixements:
  • GUANYADOR DELS PREMIS FAD 2013
“Una imatge aparentment inacabada i uns materials senzills que amaguen una rica reflexió sobre l'entorn, els valors del patrimoni rural i la relació entre un passat suntuari i un present agrícola. Una hàbil ocupació dels recursos que evita l'innecessari, crea elaborats espais -alguns fortament emotius- i dóna lloc a un equipament ajustat al context.” 
  •  XII PREMI D'ARQUITECTURA DE MAÓ 2011-2013 
"El jurat ha valorat que en aquesta intervenció el material ceràmic s'utilitzi de manera integral, en gelosies, tancaments, murs i paviments. El recorregut fins aconseguir l'espai on es localitzen les ruïnes descobertes, es converteix a més en una successió d'espais exteriors i interiors adequadament lligats per les textures i les solucions constructives. El conjunt és un bon exemple d'obra pública mesurada en el pressupost però generosa en el resultat."

ELS REGUERS DE SERÓ

Els treballs de construcció d’una de les canonades de la xarxa de distribució de reg del sistema Segarra - Garrigues l'any 2007 va posar al descobert les restes espectaculars d'un megàlit constituït per un túmul amb una cista central delimitat per una anella de pedres clavades, datat a mitjans de la primera meitat del III mil·lenni .

El més excepcional d'aquest monument, però, és la decoració esculpida de les lloses que formaven part del megàlit i que corresponien a fragments d’antigues estàtues-esteles que havien estat aprofitades d'un monument escultòric megalític anterior.

El megàlit dels Reguers de Seró constitueix una manifestació insòlita dins del món megalític, a l’alçada dels conjunts escultòrics més rellevants i coneguts del neolític final-calcolític europeu.

LES ESTÀTUES-MENHIRS

Les estàtues-menhirs de Seró són unes grans escultures antropomorfes decorades amb diferents motius esculpits que representen les vestimentes dels personatges figurats (túniques, capes i mantells, cinturó, sivella...). Entre les restes escultòriques trobem els fragments que constituirien, amb els aproximadament 7 metres d'alçada global estimada, l'estàtua-menhir més alta d'Europa.

Les estàtues-menhirs de Seró han posat en evidència l'existència d'un grup escultòric regional focalitzat entre les terres del Segre Mitjà i del Solsonès. Es tracta d'un conjunt singular i homogeni de representacions escultòriques, entre les quals s'apleguen ,per exemple,  les provinents del santuari del Miracle i de Llobera. 

Les estàtues-menhirs de Seró són la mostra més excepcional i rellevant d'escultura megalítica antropomorfa del neolític final a Catalunya i esdevenen veritables obres d'art de la prehistòria catalana i europea.


ADREÇA

C. Escoles, 2.  SERÓ 25739 (La Noguera, Lleida)
Tel. 661224195  info@seroespaitransmissor.cat 
reserves@seroespaitransmissor.cat

HORARI

Visites els dissabtes, diumenges i festius a les 11 h, 12 h i 13 h 

Entre setmana, per a visites concertades adreçant-vos als telèfons:
- Espai Transmissor: 661 224 195
- Museu de la Noguera: 973 445 194 (de les 8 a 15 h i de les 18 a les 20 h)
- Ajuntament d'Artesa de Segre: 973 400 013 ext. 018 (de 9 a 14 h)
o al correu electrònic:  reserves@seroespaitransmissor.cat

PREU

Normal: 5€
Reduït: 4€ (jubilats, estudiants i grups)
Escolar: 3€
Menors 12 anys : Gratuït