miércoles, 6 de abril de 2016

Formatgeria artesanal de Clua

Situació

Clua és un antic nucli poblacional d'Artesa de Segre integrat en el peu d'una paret de granit i enmig de la serralada del Montsec, entre la Vall d'Ariet i Baldomar i a l'esquerra del barranc de la Clua o de Catarena.

Els Formatges de Clua

El poble de Clua tenia molt poca població. Però a la dècada dels anys 1960 Clua es despoblà totalment.
Formatge del Montsec (La Clua - Artesa de Segre)
No obstant , al cap de pocs anys perquè tornes a ser habitada. A la dècada del 1970 un grup de joves s'instal·là a viure-hi.

Aquests, al llarg del temps, es van adonar que la principal activitat econòmica del municipi s'orientava cap a l'elaboració de formatge de cabra artesanal.
Aquesta situació es deu a que els joves no comptaven amb coneixements de pagesia, ni disposaven d'eines i instruments quan hi arribaren... i els hi era molt difícil mantenir les collites que van planificar i el bestiar. Exceptuant les cabres, que eren els únics animals que no morien i ni se les menjaven les àligues ni les mosteles, com succeïa, contràriament, amb les gallines

martes, 5 de abril de 2016

Llocs d'interès de Baldomar

Museu de Baldomar


En aquest museu hi trobem mostres arqueològiques, paleontològiques i de mineralogia local. Recull de restes arqueològiques procedents principalment del poblat ibèric de Baldomar; ceràmica prehistòrica, medieval i dels segles XVII i XVIII; col.lecció de fòssils i mostra de minerals.