miércoles, 30 de marzo de 2016

Ermita de Sant Salvador i el Tossal de les vídues

Alentorn es una població situada al peu de la muntanya de Sant Ermengol. S'hi arriba per la carretera d’Artesa a Vilanova de Meià esta a 5’7 Km d’Artesa de Segre.
ERMITA DE SANT SALVADOR

Es troba en un paratge proper al poble d´Alentorn. Es va construir per rememorar el lloc on es van refugiar els habitants del poble d´Alentorn quant van ésser atacats per l'exèrcit sarraí.
És una ermita d'una nau encastada sota una balma. Es troba adaptada a aquesta roca, amb tres façanes, essent la lateral reforçada per dos contraforts i amb accés per la de llevant. El portal, descentrat, té una llinda amb arc rebaixat i dues petites espitlleres als laterals, Un petit campanar de cadireta a sobre el carener que s'uneix amb la balma i conté una campaneta. Hi ha restes de murs més antics pels voltants de la capella.

Cada dilluns de Pasqua, els alentornins i alentornines pujen a Sant Salvador, on es celebra una missa i es fa el tradicional esmorzar on no hi pot faltar la "Mona".

Trobareu més imatges i informació en el següent enllaç:


EL TOSSAL DE LES VÍDUES

L'exèrcit sarraí va organitzar un atac a l'antic poble d'Alentorn. Segons diu la tradició van arrasar tot el que van trobar davant.Per sort, i en precaució, havien estat posats a resguard les dones i els fills que no servien encara per defensar la posició, que van romandre amagats en una cova.
Passada la batalla i retirats els sarraïns, aquelles pobres dones, totes vídues, barrejant els seus plors i el seu dolor amb el dels seus fills, van anar fins al que encara quedava de l'antic poble.Entre les runes van trobar els cadàvers treure els cadàvers, dels seus marits i els van enterrar en un tossal proper. 


Rep el nom de tossal de viudes perquè després de enterrar els cadàvers es va continuar visitant,ja que les dones anaven a desfogar-se i plorar els recordats estimats marits, i des de llavors se'n diu el Tossal de les Vídues.