Situació
Clua és un antic nucli poblacional d'Artesa de Segre integrat en el peu d'una paret de granit i enmig de la serralada del Montsec, entre la Vall d'Ariet i Baldomar i a l'esquerra del barranc de la Clua o de Catarena.
Els Formatges de Clua
El poble de Clua tenia molt poca població. Però a la dècada dels anys 1960 Clua es despoblà totalment.

No obstant , al cap de pocs anys perquè tornes a ser habitada. A la dècada del 1970 un grup de joves s'instal·là a viure-hi.
Aquests, al llarg del temps, es van adonar que la principal activitat econòmica del municipi s'orientava cap a l'elaboració de formatge de cabra artesanal.
Aquesta situació es deu a que els joves no comptaven amb coneixements de pagesia, ni disposaven d'eines i instruments quan hi arribaren... i els hi era molt difícil mantenir les collites que van planificar i el bestiar. Exceptuant les cabres, que eren els únics animals que no morien i ni se les menjaven les àligues ni les mosteles, com succeïa, contràriament, amb les gallines.
Des de 1979 es dediquen a l'elaboració de formatge de cabra. Els formatges fan la seva maduració amb cava entre 8º i 15ºC, aprofitant les corrents d'aire que surten de l'interior de la muntanya desenrotllant una microflora amb característiques molt particulars. No contenen fungicides a l'escorça ni cap tipus d'additius.

Reconeixements
-L'últim premi reconegut fou l'any 2009, el segon premi Barbastro.
No hay comentarios:
Publicar un comentario